CALEIDOSCOP CULTURAL

CALEIDOSCOP CULTURAL

miercuri, 10 februarie 2016

"TEATRIX"- Antologie de teatru școlar

"TEATRIX"- Antologie de teatru școlar
http://opiniabuzau.ro/nicoleta-ifrim-dramaturgie-colar-profesionist





                                                                              PREFAȚĂ




                Rolul teatrului în educația elevilor, dincolo de valențele sale instructiv-estetice, este acela de inițiere complementară aproape în toate celelalte materii școlare: limba și literatura  română, geografia, istoria, biologia, matematica etc. – în funcție de tematica vizată- , dar și cel de inițiere subtilă și incitantă, sub formă ludică, în realitățile  vieții de zi cu zi. Astfel, copiii pot deveni mai sociabili, mai cooperanți și mai atrași de spiritul de lucru în echipă. O dovadă de netăgăduit a influenței pozitive a teatrului în educația performantă a elevilor, o constituie promoțiile de elevi din clasele de teatru ale Liceului de Artă ”Margareta Sterian”din Buzău, instituție în care s-au format zeci și zeci de copii ajunși apoi studenți la facultăți de profil, ulterior evoluând ca actori profesioniști sau artiști de divertisment, prezentatori, interpreți etc.
                Marele avantaj al teatrului școlar, spre deosebire de teatrul clasic, este acela că piesele pot fi scurte, exact cât să mențină interesul maxim al micilor actori și al publicului acestora, și, foarte important, aceste reprezentații pot avea loc în orice spațiu neconvențional, iar decorul și recuzita presupune o simplitate figurativă ideală.
                Toate aceste cerințe sunt întrunite și de dinamicele texte ale doamnei profesor, Nicoleta Cristea Ifrim, texte care, împreună cu o eventuală colaborare a acesteia cu liceul mai sus amintit, și cu o minimă logistică din partea instituției noastre, ar putea constitui un frumos început de proiect școlar de divertisment artistic atât de necesar copiilor din școlile buzoiene și nu numai.

Gina Chivulescu
Director Teatrul ”George Ciprian” Buzău




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu